Per toeval op de juiste plaats: El Mongol augustus 2008

10 December 2018

Deze week zag ik op mijn Facebook wall voortdurend dit filmpje terug komen met als titel Surf & Bodyboard accidents in Gijon. (zien onder) En ik kreeg een instant flashback...

 

Midden augustus 2008 nam ik een weekje vrijaf in Zarautz om met mijn vrouwtje Marilyn Asturias te gaan verkennen. Na enkele dagen kreeg ik telefoon van de Pukas vrienden dat ik echt terug moest komen. Ze dachten dat de aankomende swell groot genoeg ging zijn voor Rokaputa. Op zich is dat geen groot nieuws, maar toch zéér uitzonderlijk dat dat in de zomermaanden gebeurd. En 'Rokaputa in boardshorts' in dus traditioneel een specialleke... Daarbij was Sunny Garcia (toen nog op Pukas Surfboards) onderweg naar Baskenland en hij had al laten weten dat hij zeker aanwezig ging zijn op de Rokaputa sessie. 

 

Met een dubbel gevoel liet ik de mannen weten dat ik niet voor 1 sessie helemaal terug ging rijden, maar ik vroeg hun advies over welke spot geschikt zou kunnen zijn met deze swell. Het antwoord was unaniem: El Mongol. Makkelijk te vinden: recht tegenover het ziekenhuis... hmm voorspelt niet veel goeds dacht ik.

 

Het advies dat ik online kon vinden over deze spot zei het volgende: (uit te spreken met spaans accent!) :p

 

"Don´t try to surf the wave by yourself. If there´s no people, that means that it's not hitting good. Take a 7 foot pintail, don't get caught inside. Watch out for the rocks. Come out before high tide. Works between 5 and 12 feet"

 

En dus reden Mary en ik naar Gijon, want de spot ligt in het centrum! We kwamen in de late namiddag aan en tot onze grote verrassing was de swell (die voor de ochtend was gepland) reeds aangekomen. Snel vinnen monteren en even wat advies inwinnen bij een local, want de rotsen en de grote swell zagen er wel niet uitnodigend uit. Tot mijn grote verrassing was ik snel buiten en kon nog 2 golfjes meepikken voor het donker werd. Met het uit het water komen moet ik me ook zowat belachelijk gemaakt hebben als op de video hieronder. (vanaf minuut 1 wordt het echt plezant) :)

 

 

De volgende ochtend zakte de swell wat in, en bij het eerste ochendlicht en lager tij peddelde ik opnieuw uit tussen de rotsen. Niet te veel volk, epic rides, veel golven. Bij de laatste golf dacht ik lekker lang door te surfen tot er plots een rotsje bovenkwam. 2 vinnen achtergelaten in Gijon, maar wat een sessie! Enkele foto's van de ochtendsessie vind je HIER terug.

  

Een weekje later kregen we dan toch de gelegenheid om Sunny te ontmoeten. Straffer nog, hij kwam ons samen met Adur bezoeken in het BoardX camp in Zarautz. 

 

 

94_Zarautz064.jpg

 

Er is niet zoveel goede footage te vinden over El Mongol op youtube of vimeo, maar deze geeft wel een idee over wat een topgolf het is:

 

 

Going mental in Mentawais

Oktober 2012 trekken we met de BoardX crew naar de Mentawais eilanden in Indonesië. Lances Lefts wordt 12 dagen lang onze uitvalsbasis.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x